Előzze meg a bajt! – avagy 2 jel, hogy a cserépkályha alapos tisztításra szorul


cserépkályhaEgy gondosan felügyelt, rendszeresen karbantartott cserépkályha élettartama akár 30-40 év is lehet! A hosszú élettartam azonban csak rendszeres tisztítással, valamint a tüzelési előírások betartásával érhető el. Figyeljünk oda az alábbi jelekre, hogy cserépkályhánk minél tovább megtartsa értékét!

  1. Kormozódó belső ajtó? Még az ártalmatlan „tünetek” közé tartozik, de azért foglalkozni kell vele. Ha a cserépkályha belső ajtaja túlságosan kormozódik, az általában arra utal, hogy az égés során kevés oxigén jut a tűztérbe, az égés nem tökéletes. Ezt úgy előzhetjük meg, hogy a huzatszabályzón több levegőt engedünk be a tűztérbe, vagy ha azon nem lehetséges, akkor résnyire megnyitjuk az ajtót az égés során. Ha a fa nem égett el teljesen, mielőtt az ajtót rácsukták, az utalhat még a tűzifa túl magas víztartalmára is.
  2. Ha az addig tökéletes huzattal rendelkező cserépkályha begyújtáskor visszafüstöl, nehezen gyullad be, akkor már érdemes komolyabb problémára gyanakodnunk (pl. füstjáratok kormozódása).

Ne késlekedjen, mert a figyelmen kívül hagyott problémák könnyen a cserépkályha „felrobbanásához” vezetnek, ami a gyakorlatban a sarkok és a fugák felbomlásával, legrosszabb esetben a kályha tetejének megemelkedésével jár. Az ily módon tönkrement cserépkályhát felújításra, bontásra szorul – vigyázat, fűtésre egyáltalán nem alkalmas!

cserépkályha tisztítás