A fatüzelésről


A tűz természetes melege és látványa igazán otthonossá teszi a lakást. Az égés egy olyan jelenség, ami kivétel nélkül mindenkit képes lenyűgözni.
Az utóbbi években a fával történő fűtés újra népszerűvé vált. Ennek egyik oka, hogy ismét megtanultuk értékelni a kályhák hőjét és mesés megjelenését. Praktikus, hogy a kályhákkal helyi fűtést alkalmazhatunk azokban a helyiségekben, ahol valóban szükségünk van rá. Szintén fontos, hogy a gázfűtés elterjedése után egyre többen döbbentek rá arra, hogy nem árthat függetlenedni a szolgáltatóktól.

Mielőtt tüzelésre használnák, a fát érdemes legalább 2 éven át szárítani. Tudni kell, hogy a fa nedvességének szempontjából kevésbé fontos az, ha a hasábok megáznak az esőben, ez a nedvesség ugyanis hamar elpárolog. Nagyobb problémát okoz a sejtszintű nedvesség, ami sokkal lassabban tűnik el a fából.
A tűzifa kitermelésének ideje is meghatározó a nedvességtartalom tekintetében. Tavasztól őszig, az úgynevezett vegetációs időszakban a fa nedvességgel teli. Ilyenkor nem érdemes kivágni. Télen a fa szárazabb, sokkal jobb, ha ilyenkor termelik ki. A legideálisabb tél közepén kivágni a tüzelésre szánt fákat.

Ha a fa nedvességtartalma 15-20% körül mozog, már elfogadhatóan száraznak mondhatjuk. A frissen vágott fa víztartalma ennek körülbelül a duplája. Ha ekkor használjuk tüzelésre, az energia nagy részét a nedvesség elpárologtatása emészti fel. Az égés ilyenkor tökéletlen, ami miatt jelentősen megnövekszik a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége is, és a kémény, valamint a füstjáratok belsejében is rengeteg kátrány rakódik le.

Oda kell figyelni arra is, hogy a beáramló levegő mennyisége arányban legyen az égés intenzitásával. Az égés hatékonyságának a túl sok és a túl kevés levegő sem kedvez.

A kályhatest fokozatos melegítésével növelhetjük a cserépkályha élettartamát. Ha túl gyorsan fűtűnk a külső és belső szerkezet eltérő mértékben kezd el tágulni, ami károsítja a szerkezetet. Ugyanez történik akkor is, ha túl intenzív égés közben zárjuk le kályhánkat. Mindig tartsuk szem előtt a fokozatosságot! A kályhát kizárólag fokozatosan szabad felfűteni, ami némi időbe kerül. Ezt el kell fogadnunk.

A fa leégése után zárjuk le a kályhát. Ha nem így teszünk, a kályha hamar kihűlhet az átáramló levegő miatt, ami a cserépkályha melegét a kéményen át a szabadba juttatja.