Fűtőberendezések előnyei és hátrányai


Cserépkályha vagy kandalló

Cserépkályha ill. kandalló választása előtt érdemes átgondolni mire szeretnénk használni a fűtőberendezést.

Cserépkályha a beépített hőtartó anyagoknak és járatrendszerének köszönhetően 16-24 órán át tartja a meleget a helyiségben. Fűtése napi egyszeri megrakással történik. Szükséges famennyiség (10-18kg fa) intenzív égéssel való elégetése után a kályhát le kell zárni, így hosszú órákon át sugározza a meleget. Üvegajtóval épített cserépkályhánál a tűz látványáról sem kell lemondani.

A kandalló egy zárt fém tűztér, melyet körbeépítünk kályhacsempével vagy más burkolattal.

A tűztér és a burkolat között felmelegedett levegőt a légtérbe juttatva ill. az üvegajtón keresztül sugározza . A meleget leginkább addig sugározza míg ég benne a tűz. Ezt az időt megnövelhetjük a kőrbeépített anyagok megfelelő megválasztásával,melyek jó hőtároló tulajdonsággal rendelkeznek (samott,kerámia stb) .Így még 3-5 órát sugározzák a hőt az átmelegedett anyagok.

 

Cserépkályhával való fűtés a leggazdaságosabb fűtésmódok egyike. Folyamatos fűtésre javasoljuk.

Ha rá tud szánni naponta 5-10 percet a befűtésre, majd 1.5-2 óra múlva lezárja a kályhát nagyon kellemes hőérzetet biztosító, gazdaságos fűtőberendezéssel oldhatja meg lakása fűtését.

Főfűtés pótfűtés…

Ha csak időnként, hétvégenként esetleg ünnepnaponként szeretne fűtéssel foglalkozni. Egy hétvégi házban kell a fűtést megoldani, ahol a hideg levegőt az odaérkezés után gyorsan szeretné felfűteni mindenképp kandallót érdemes építtetni.

 

Konyhai cserépkályha

A konyhai cserépkályhák a főzés és sütés mellett a beépített járatrendszer révén biztosítja a helyiség fűtését hasonlóan mint a cserépkályha. A fém platni jóvoltából viszonylag gyorsan kezdi el fűteni a teret. A beépített anyagok és a járatok révén lezárást követően 8-12 órát tartja a meleget.